[...] brakuje podobnych przykładów, niedawno zmarła 34 letnia kobieta, której lekarz odmówił zabiegu liposukcji, gdyż była zbyt otyła. Lekceważąc zagrożenie udała się na zabieg do innego miasta i innego lekarza, dzień po zabiegu zmarła. W top 10 najgłupszych pomysłów bez wątpienia należy umieścić stosowanie olejów zwiększających objętość mięśni. Pomysł [...]
W ostatnim czasie coraz bardziej popularne staje się ograniczanie ilości czerwonego mięsa w diecie, zwłaszcza przetworzonego. Chociaż drób jest często wybieraną alternatywą, promowane są również owoce morza ze względu na ich zdrowotne właściwości. Ryby i owoce morza są bogate w białko i w większości wypadków mają stosunkowo niską kaloryczność. [...]
Kreatyna i białko serwatkowe są fundamentem suplementacji większości sportowców amatorskich i zawodowych. Przeglądając literaturę fachową, szybko zauważysz, że zarówno kreatyna, jak i WPC (koncentrat białek serwatkowych), są najczęstszym przedmiotem badań naukowych na sportowcach, a ich efektywność jest dowiedziona i nie podlega dyskusji. Co [...]
[...] fizycznie? Ten sam problem dotyczy utraty tkanki tłuszczowej. Jedne osoby doskonale reagują utratą wagi nawet na niewielkie zmiany (w diecie, treningu, suplementacji itd.), inne muszą dołożyć o wiele większych starań lub wręcz sięgać po leki. Czy trening z wysoką liczbą powtórzeń redukuje tkankę tłuszczową? Nie da się odpowiedzieć na to pytanie. [...]
W czasie redukcji tkanki tłuszczowej organizm jest narażony na określony stres, samopoczucie może być kiepskie, uruchamiane są rezerwy energetyczne, zmienia się środowisko hormonalne. Poza tym osoba, która chce poprawić wygląd ciała, narażona jest na liczne pułapki. Za częste zmiany Redukcja następuje wolno i wymaga czasu. Jeśli co tydzień [...]
Pojęcie gęstości kości zazwyczaj przywoływane jest w stosunku do osób starszych, które wraz z wiekiem tracą na mineralizacji kostnej. Proces ten grozi w przyszłości osteopenią i osteoporozą. Utrata masy kostnej powiązana jest przede wszystkim ze zmniejszoną aktywnością tworzenia się nowych komórek kostnych, brakiem odpowiedniej aktywności, [...]
Zapalenie powięzi podeszwowej jest jedną z najczęstszych przyczyn bólu pięty i stopy, która dotyka aż 10% społeczeństwa. Ból i sztywność stóp nasilają się rano, a następnie w ciągu dnia, gdy nieco rozruszamy kończyny, ustępuje. Dlatego też często bagatelizujemy problem, pozwalając mu się rozwijać, co może prowadzić do rozwoju poważniejszych [...]
[...] Nie odnosiłem większych rezultatów, mimo iż brałem ogromne ilości farmakologii. Zgodnie z sugestią Dave’a Palumbo dodałem awokado, olej z orzechów makadamia, migdały i inne tego typu produkty. Mimo iż brałem mniej sterydów, mniej trenowałem (z niższą objętością), w tym roku zwiększyłem masę o 12 kg!”. Podsumowanie: niewiele wskazuje na to, [...]
[...] W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej (którym np. smarujesz ziemniaki przed pieczeniem, a nie trzeba tego robić) i inne. Przykładowo, ziemniak ugotowany w wodzie będzie pokarmem dietetycznym, ale już placki ziemniaczane smażone na dużej ilości olejów to nie za bardzo. Wybieraj mądrze, [...]
[...] wczesna interwencja jest kluczem do zapobiegania dalszemu pogorszeniu się słuchu lub jego spowolnienia. Audiolog może zalecić urządzenia wspomagające, aparaty słuchowe lub inne terapie dostosowane do Twoich konkretnych potrzeb. Podsumowanie Stawka jest zbyt wysoka, aby ignorować utratę słuchu. Od zwiększonego ryzyka demencji po upadki i [...]
Każdy posiłek, który spożywamy, ma wpływ na nasz organizm. Poza proteinami, węglowodanami i tłuszczami w naszym pożywieniu występują również witaminy, minerały, antyoksydanty oraz masa innych składników mających wpływ na nasz organizm, zdrowie, wydolność i sylwetkę. W jagodach Acai można również znaleźć witaminy A, B, C, fosfor, magnez, potas, [...]
[...] więcej fistaszków były mniej zagrożone przedwczesną śmiercią, niż osoby, które orzeszków ziemnych nie jadały. Dlaczego warto sięgać również po orzeszki ziemne? Są tańsze niż inne orzechy i łatwo dostępne. Wybieraj jednak orzeszki niesolone i nieprażone. A co z orzechami nerkowca i orzechami laskowymi? Orzechy laskowe mają korzystny wpływ na [...]
O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Zdrowe kiszonki Warto zadbać również o [...]
Tkanka tłuszczowa spala się wtedy, kiedy nasz organizm zużywa więcej energii niż pobiera z pożywienia. Utrzymanie deficytu kalorycznego może być dla niektórych dość trudne, czasochłonne, a wiele osób ma trudności z organizacją czasu i przeznaczeniem jego części na regularne ćwiczenia i przygotowanie zdrowych posiłków. Podsumowanie Spalanie tkanki [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy rozgałęzione kluczowe dla wzrostu mięśni, największe działanie jest przypisywane leucynie. Funkcjonuje nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). W niektórych opracowaniach pojawiła się sugestia, iż te aminokwasy są związane z opornością insulinową. [...]
Każdy z nas pragnie wyglądać jak najbardziej atrakcyjnie. Ta cecha dotyczy zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Z rozmysłem stosujemy czasem niełatwe diety po to, aby móc prezentować piękną i zdrową sylwetkę. Niemal równie często sięgamy po suplementy, które pomagają nam w realizacji tego celu. Możemy również ćwiczyć klasycznie, w seriach, wtedy [...]
[...] płciowe), a druga połowa z albuminą, a tylko 0,5% do 3% testosteronu pozostaje w postaci wolnej, niezwiązanej z białkami i jest określane jako FT. Niektórzy podają nieco inne proporcje SHBG i albuminy (np. odpowiednio 65% i 35%), ale nie ma to żadnego znaczenia dla naszych rozważań. To samo dotyczy jednego z najbardziej zmitologizowanych [...]
W ostatnim czasie odnotowano dziesiątki zgonów kulturystów różnego szczebla. W niektórych przypadkach można powiązać śmierć zawodnika z poradami „guru dopingu” dotyczącymi absurdalnych dawek leków i środków niedopuszczonych do stosowania u ludzi (np. DNP). Istnieje cała rzesza ludzi, którzy doradzają w kwestiach treningowych, dietetycznych, [...]
Wszyscy wiemy, jak ważne jest codzienne spożywanie odpowiedniej ilości białka. Ale co z białkiem przed snem? Czy to naprawdę konieczne? Od dłuższego czasu powielana jest opinia sugerująca, że spożywanie dodatkowej porcji protein przed snem miałoby zahamować nocny katabolizm i tym samym ustrzec nas przed utratą ciężko wypracowanej masy mięśniowej. [...]
[...] diety, jak i ilość dostarczanych kalorii. Po pierwsze, wartość odżywcza żywności jest ważna dla ogólnego stanu zdrowia. Dodatkowo niektóre potrawy sycą dużo bardziej, niż inne, co oznacza, że możesz spożyć je w mniejszej ilości i czuć się syty. Na przykład jabłko jest bardziej sycące niż ciasteczko i zdecydowanie mniej kaloryczne i bardziej [...]